Over de schoonheid en de dood

Kunst- en filosofiecursus

tombe

‘Ook al omhels je de dood niet, je schudt hem toch minstens een keer per maand de hand.’ (Michel de Montaigne)

In vijf lezingen raken wij aan het leven en voorbij het leven, belicht vanuit een filosofisch, muzikaal en kunstzinnig perspectief.

De volgende thema’s komen aan bod

1. Memento Mori

‘Gedenk te sterven’: een oproep die ons eraan herinnert dat wij sterfelijk zijn. ‘Carpe diem’ is misschien de andere kant van de medaille: pluk de dag.

2. Eros en thanatos

Beroemde liefdesparen vertegenwoordigen de tragiek van liefde en dood. Denk aan Orpheus en Eurydice, Romeo en Julia, Tristan en Isolde

3. Rites de passage

De overgang van leven naar dood betekent volgens sommigen het einde, volgens anderen een verandering. Hebben wij het eeuwige leven? Dit is afhankelijk van onze visie op lichaam en ziel.

4. Personificaties van de dood

De man met de zeis, een skelet dat met ons danst, de elfenkoning, een speelman met een draailier: de dood heeft vele gezichten.

5. Lamentaties

Verdriet van de levenden die achterblijven, in klaagliederen, in het beeld van de piëta, in het Stabat Mater.

Praktische informatie

Werkwijze

Tijdens deze lezingencyclus komen diverse kunstuitingen aan bod: drama, dans, muziek en beeldende kunst. De cursus wordt rijkelijk geïllustreerd met beelden, film- en geluidsfragmenten.

Docenten

Deze lezingen worden door twee docenten verzorgd, Mariëlle Polman neemt het filosofische en muzikale gedeelte voor haar rekening en Christine Elkhuizen de overige kunstdisciplines. Voor meer informatie over Mariëlle Polman zie: www.mariellepolman.nl

Data

Dinsdagavond: 12 en 26 november, 10 december 2019/ 14 en 18 januari 2020

Tijdsduur

van 19.30-21.30 uur

Locatie

Huis van Compassie, Groenestraat 170, Nijmegen

Kosten

Kosten: per avond €10, €15 of €18, naar draagkracht. U kunt ook meteen vijf avonden afrekenen, dus €50, €75 of €90 naar draagkracht. 

Graag overmaken naar NL37 TRIO 0391054872 t.n.v. M. Polman, Nijmegen; o.v.v. ‘lezingen schoonheid en de dood’.

Aanmelden uiterlijk 29 oktober 2019

U kunt uw belangstelling voor deze lezingen kenbaar maken via onderstaande mailadressen:

1. Via een mail naar Mariëlle Polman, info@mariellepolman.nl; o.v.v. ‘interesse voor lezingen schoonheid en de dood'; graag met vermelding van adres en telefoonnummer.

2. Via een mail naar Christine Elkhuizen, info@datisdekunst.nl; o.v.v. ‘interesse voor lezingen schoonheid en de dood'; graag met vermelding van adres en telefoonnummer, of via het onderstaande digitale inschrijfformulier.